Over Koen

Hoe gebruiken we kennis eigenlijk? Is kennis iets nuttigs? Is het altijd beter om meer kennis te verwerven of weten we soms ook wel genoeg? Hoe belangrijk is het dat kennis waar is? Wat is nou echt basiskennis en wat niet?

Deze vragen zijn makkelijk te beantwoorden voor concrete stukjes kennis, zoals de verkeersregels. Die gebruiken we om ongelukken te voorkomen, dat is nuttig, er zijn er maar een aantal van, het is belangrijk dat iedereen dezelfde regels gebruikt, en het is basiskennis voor diegenen die zich in het verkeer begeven. Maar als algemene vragen zijn ze knap lastig. Bedenk bijvoorbeeld eens wat de antwoorden zijn op deze vragen voor een kennisgebied als wiskunde of communicatieleer of voor wetenschap in het algemeen.

Op deze blog ga ik op zoek naar algemene antwoorden op vragen over het nut en het gebruik van kennis. Ik noem dat toegepaste kennistheorie. Ik wil hier de ruimte nemen om even te twijfelen en wikken en wegen over het nut van kennis in het algemeen en het nut van bepaalde soorten kennis. Omdat ik dat leuk vind en nuttig. Omdat ik goede argumenten wil voor, – en misschien tegen de kennismaatschappij. Omdat ik, met die argumenten in handen, op een meer doordachte manier kennis kan gebruiken, overdragen en maken. Dit blogje zal dus vol staan met vragen, inzichten en gezichtspunten over onze omgang met kennis.

Hopelijk boeit dat jullie net zo als dat het mij doet.

Koen van Turnhout is Lector Human Experience & Media Design aan de Hogeschool van Utrecht, hij blogt verder hier (in het Engels) over nieuwe media en hier (in het Nederlands) over zijn lange Skatetochten naar grote steden in Europa.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s